7 Mayıs 2013 Salı

Oyun Grupları-Play Groups

(Please see below for the English Translation of the Post)

Anne olduktan sonra bu oyun grupları kavramı girdi hayatımıza. Aslında ben hamileliğimde araştırmaya başlamıştım bu konuyu ve birkaç websitesi de bulmuştum ama not almadığımdan şimdi izlerini kaybettim. Eşim ve benim kafamdaki oyun grubu anlayışı ile buradaki oyun grubu anlayışı pek birbiriyle örtüşmüyor. Benim bu konudan anladığım birbirine yakın yaşlardaki çocukları biraraya getirip, çeşitli aktivite ve oyunlar yardımıyla birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlamak ve aslında çocuğu sosyalleştirmek.

Biz buna aslında Erni'yle başladık. Köpek sahipleri bilirler, onların da oyun grupları vardır. Birbiriyle
oynamaktan keyif alan köpekleri sahipleri aynı saatlerde çıkarırlar, bir zaman sonra sözleşmeye ve aynı yerlere götürmeye başlarlar köpekleri. Sonrasında dostluklar başlar.
Mesela Erni'nin oyun grubunda dişi bir rotweiler olan Lia, erkek bir husky olan Yaman, ve ilk göz ağrısı ve hatta bir bakıma sevgilisi diyebileceğimiz dişi bir golden olan Max vardır. Max aslında Ortaköy'de kaldı ama diğerleriye ve ismini sayamadığım birkaç köpekle daha aynı zamanda dışarı çıkarlar ve uzun uzun oynayıp enerji atarlar ve sosyalleşirler. Köpekler yaşadıkları, gezdikleri alanları sahiplenirler, onlardan başka köpeklerin de orada yaşadığını anlamaları için sosyalleşmeleri küçük yaştan itibaren başka köpeklerle oynamaları gerekir. Yoksa hırçın olurlar. Tüm canlıların sosyalleşme ihtiyacı vardır.


Çocuklar da başka çocuklarla bir araya gelmeye, oynamaya, paylaşmaya ne kadar erken başlarlarsa o kadar iyi olur. Bu düşünceden hareketle, oyun grubu arayışımızı oldukça yoğunlaştırdık ama gerek çevremde, gerekse internette sadece şu anda oldukça popüler olan ve çocuğunuzla bir oyun grubuna katılmanız için çok yüksek rakamlar talep eden, etrafımdaki birkaç kişinin gidip, o paraları vermelerine rağmen bir de hiç memnun kalmadıklarını söyledikleri yerler dışında birşey bulamadık.
Bu oyun grubu kurma düşüncesine ne zaman kapıldım?
Çocuktan sonra, aslında etrafımızda birçok arkadaşımız olmasına rağmen çocuklu arkadaşımızın çok az ve olanların da çocuklarının büyük yaşlarda olduğunu farketmemle daha fazla paylaşımda bulunabileceğim yeni arkadaşlar edinmek istediğimi farkettim. Hep "ben" diye yazıyorum ama eşim de ben de aynı duyguları yaşıyoruz. Biz Gayrettepe'de oturuyoruz ve bir Oyun Grubu kurma hayalimiz var. Evimizin yakın çevresinde, Kavin'in yaş grubunda, birazcık daha küçük ya da birazcık daha büyük çocukları olan kişilerle çocuklarımızı evlerimizde ya da yazın parklarda bir araya getirebileceğimiz hem kendimiz deneyimlerimizi paylaşabileceğimiz, dostluklar kurabileceğimiz, çocuklarımız için aktiviteler planlayabileceğimiz ve en önemlisi çocuklarımızın güzel vakit geçireceği oyun grupları oluşturmak istiyoruz. Bu aslında çok basit birşey, bunun için bir sürü para vermeye gerek yok, hepimiz aynı süreçlerden geçiyoruz ve bu süreçleri birlikte geçirmek çocuklarımızı bir araya getirmek için bir yerlere kayıt olmaya gerek olmamalı bu işi evlerimizde de yapabiliriz diye düşünüyorum.

Babası Kavin'le Almanca konuştuğundan, civardaki Alman ailelerle ve diğer yabancı ailelerle de biraraya gelmekten memnun oluruz.
Bu yazımın bir yerlere ulaşmasını ve çocuklarımızın akranlarıyla sosyalleşebilmesini umuyorum. Siz de aynı düşüncelerle bu yazıya denk geldiyseniz ve tanışmak isterseniz alta yorumlarınızı bekliyorum :-)))

ENGLISH TRANSLATION:


Home Playgroups in Istanbul


Play Groups

I came across the term "playgroup" after I became a mother. I actually started my research about playgroups in the neighborhood during my pregnancy and I did find some websites where people left messages but in time, I lost track of them. The concept of playgroup that I and my husband share does not match the one here in Istanbul. What we gather form this concept is to have a group of children in the same age range and make them play, sing, interact and mainly socialize with each other.
We actually kind of got introduced to this concept by our golden retriever dog Erni. Families with dogs know that, dogs have play groups, too. Dogs get friendlier with some other dogs and their owners tend to take them out at the same time and to the same place, park so that they can play together while the dog owners socialize, too. And friendships start.

In Erni's play group, there is a female rotweiler named Lia, a male husky named Yaman and also his first friend and actually girlfriend Max :-))), who is a female golden retriever. Erni used to meet Max in Ortaköy back when we lived there but he socializes and plays with the others and many more. Dogs feel they own the place they live and play, they tend to protect it from strangers meaning other dogs also. So, they should be interacted with other dogs at a young age so that they learn to share. Otherwise they become combative. All beings need socializing.


Same with children. The earlier they meet other children and learn to play, share and socialize, the better. My husband and I came up with the idea of a home playgroup with this idea. However, we have not been successful so far with our internet search and from what we heard from people around us. We have not heard or read about any play groups other than a couple of fancy kindergartens or children's and parents clubs that charge enormous amounts of money just for a 2hr play group. And to add to that, a couple of people I know, who have been to these places, were not satisfied at all and regret having paid so much money.
When did I start considering forming a home playgroup?
I have realized and felt the need after having my daughter Kavin that although we have many friends, they either do not have children or they have children way older than Kavin, that I need new friends, who have babies at a similar age with Kavin (1 year old) a little bit younger or a little bit older. I keep writing "I" but my husband felt the same need, too. Especially that he's babysitting our daughter. We live in Gayrettepe and would like to have a home playgroup in Gayrettepe and/or surroundings. We can meet in our apartments or if the weather's nice, in parks and have our kids and ourselves socialize and enjoy making new friends at the same time, through sharing our experiences, organizing small parties, picnics, planning activities for our children. This is very simple and we do not have to spend lots of money to meet new parents and make playgroups for our children, we do not have to register anywhere or rent a venue, we can have fun events, activities at our homes, too.

Since my husband speaks German with Kavin, we would be happy to meet German speaking parents and families as well as English.
I hope that I will reach parents, who share the same ideas and feelings through this post and have our child and ourselves make new friends. If you share our thoughts and would like to meet new parents please leave a comment below, so that we can meet.:-)))

2 yorum:

  1. merhaba. blogunuza subat 2012 dogumlu kizim için oyun grubu ararken rastladim. gayrettepe'ye yakin zamanda tasindik ve ne yazik ki hic oyun arkadasimiz yok. yazilarinizi tarayabildigim kadariyla cocuklarimiz yakin yaslarda. bir oyun grubu olusturabildiniz mi bilmiyorum. sizin için de uygunsa tanismak ve cocuklarimizi da tanistirmak isterim. dilerseniz melikea@gmail.com adresinden iletisime gecebiliriz.

    YanıtlaSil
  2. yaşasın hemen mail atıyorum size :-)))

    YanıtlaSil